A Törökvész Úti Általános Iskola Budapest II. kerületének zöldövezeti részében helyezkedik el.

iskola.jpg

Iskolánk 62 éves múltra tekint vissza, 1958-ban nyitotta meg kapuit. 1992-ben nagyobb átalakítás történt az épületen, melynek köszönhetően az 1993/1994-es tanévben egy korszerű, kényelmes épületet vehettek birtokba a tanulók és a pedagógusok.

23 tanterem, tornaterem, színpaddal felszerelt díszterem, számítástechnika terem, tankonyha, digitális táblával felszerelt tanterem, gyermekebédlő várja az érdeklődőket.

dscf1053.JPG

Sportudvart, műfüves focipályát, játszóteret használnak a gyerekek tanítás alatt és után. Ezen kívül a helyi adottságokat kihasználva osztályaink szívesen látogatnak a közeli kiserdőbe. Jó időben a természetismeret, rajz és testnevelés órákat a szabadban tartják kollégáink.

Az 1986/1987-es tanévtől bevezetésre került a Zsolnai-módszeren alapuló ÉKP-s program, és azóta is kéttanítós rendszerben, iskolaotthonos formában folyik az alsó tagozaton az oktatás. Az ÉKP-s program több elemét a mai napig megtartottuk.

Iskolánk gyermekközpontú, családcentrikus, szorongásmentes, szeretetben gazdag, a gyermekek egyéniségét figyelembe vevő légkört biztosít. A 2009/2010-es tanévtől a TÁMOP 3.1.4-es pályázat életbelépésével a kompetencia alapú oktatás élvez előnyt munkánk során. A korszerű tanítási módszerek és technikák segítenek abban, hogy a gyermekek a megszerzett tudást a mindennapi életben is sikeresen alkalmazzák.

Alsó tagozaton „nagyfelmenős” rendszerben oktatunk. A gyermekek a hagyományos hangoztató-elemző módszerrel tanulnak olvasni. Az olvasás tanulásának tempója egyénre szabott. Írni a szintén hagyományos álló írást tanulják.

A tanulók érdeklődése szerint különböző képességfejlesztő programokat szervezünk, elsősorban a délutáni idősávban. Ilyenek a bábozás – színjátszás, dráma, rejtvényfejtés, mesekuckó, kézműves foglalkozás, origami, matematika-logika, társasjátékok, népi gyermekjátékok, emberismeret, játékvár, izgő-mozgó, sportjátékok.

a499288cdabb01846e33.jpg

Iskolánk nagy gondot fordít a tanulók egészséges életre nevelésére. Hisszük és valljuk, hogy a sportnak elemi ereje van a gyermekek fejlődésében, jellemük formálásában. Intézményünkben számtalan sporttanfolyam közül válogathatnak a diákok: foci, RSG, népi tánc, balett, modern tánc, karate.

Idegen nyelv- és számítástechnika-órákon az osztályokat csoportokra bontják. Már első osztálytól kezdve az angol és német nyelv közül választhatnak.

torokvesz12.jpg

A kommunikációs képességek fejlesztését szolgálja az informatikaoktatás. Iskolánk 1999. májusától ECDL vizsgaközpont, rendelkezünk az Oktatási Minisztérium továbbképzési programjának engedélyével, és folyamatosan indítunk vizsgafelkészítő tanfolyamokat. Diákjaink 8. osztály végére az EU országai által elismert nemzetközi vizsgabizonyítványt szerezhetnek.

 

p1070786.JPG

 

 

Alsó tagozatban kiskórus, felső tagozatban karének fogja össze a zenét kedvelő gyerekeket. A kerületi Járdányi Pál Zeneiskola kihelyezett tagozata szolfézs, zongora-, hegedű-, fuvolaoktatást biztosít az érdeklődőknek.

Iskolánk 5-8. évfolyamán rendkívül kedvelt a média szakkör, melynek keretében rövid játékfilmeket gyártanak saját forgatókönyv alapján, és az elkészített filmeket a tanév végén megrendezésre kerülő Filmszemlén tekinthetik meg az érdeklődők, a legjobb alkotások díjakat is nyernek.

A kerületi tantárgyi tanulmányi versenyeken diákjaink megállják helyüket. Népdalénekeseink rendszeresen arany minősítést szereznek a II. kerületi Művészeti Fesztiválon és a kerületi Népdalversenyen. A fővárosi Népdalversenyen is több arany és ezüst minősítést szereztek. Kerületi és budapesti sportversenyeken is részt vesznek tanulóink.

6dc01ff456ec17bb4632.jpg

Egyik fő törekvésünk megismertetni gyermekeinket népünk történelmével, szokásaival. Rendszeresen „Történelmi játszóházakat” szervezünk, amelyen kicsik – nagyok egyaránt szívesen vesznek részt.

Hagyománnyá vált az év végi Törökvész Gálaműsor, ahol különböző művészi produkciókkal lépnek fel tanítványaink és iskolánk sikeres énekkara.

 

 

 

a81b842c4741680aea87.jpg

Lelkes pedagógusaink minden lehetőséget megragadnak, hogy osztálykirándulásokon megismertessék a gyermekeket hazánk tájaival.

A tanítási szünetekben jó hangulatú nyári és téli táborokat szervezünk (kézműves tábor, sítábor). Az iskolai diákönkormányzat velencei tábora minden évben nagyon népszerű.

 

 

 

Iskolánkba készülő gyermeküket szeretettel várjuk játékos foglalkozásainkra.

Azt kívánjuk, legyen nagyon boldog gyermekkora minden hozzánk járó gyereknek!Kapcsolatfelvétel