ÖKO-iskola

2019.11.05.

2019. október 18-án Mucsi Ágnes intézményvezető átvehette az Ökoiskola Cím megszerzését igazoló okleveleket az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Agrárminisztérium jóvoltából a Balassi Intézetben.

Maruzsa Zoltán, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. „1040-re emelkedik ma az ökoiskolák száma” – mondta az államtitkár. A klímavédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóságra nevelés egyre nagyobb szerepet tölt be az egész világban, és jó azt látni, hogy a magyar iskolarendszer már másfél évtizede elkötelezetten egy komoly hálózatot üzemeltet ebben a témakörben, mely nem más mint az Ökoiskola Hálózat. „Mindannyian felelősek vagyunk környezetünkért” – hívta fel a hallgatóság figyelmét Maruzsa. Az államtitkár ezután ismertette az Ökoiskola Cím legfontosabb jellemzőit és az ökoiskolák feladatait, melyből talán legfontosabb, hogy a pedagógusoknak az iskolai falain belül és kívül is képviselniük kell a környezettudatosság értékeit.

Az államtitkár ezt követően átadta az első Ökoiskola Címet nyerő iskolák és a címmegújító ökoiskolák okleveleit.

László Tibor Zoltán, környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy az ökoiskola neveli fel a jövő környezettudatos állampolgárait. Szerinte az ökoiskola a jövő iskolája. Kiemelte az ökoiskolákban található jó gyakorlatok fontosságát, majd gratulált a megjelenteknek, és felhívta a figyelmet arra, hogy nincsenek egyedül, végül hozzátette: „Látjuk gyermekeinken lelkes munkájuk eredményét!”.

Vásárhelyi Tamás kutató biológus, nyugalmazott főmuzeológus előadásának célja az volt, hogy a biodiverzitás fontosságát bemutassa. Megismertük a biodiverzitás három szintjét: a társulások szintjét, a faji szintű sokféleség szintjét és a fajon belüli sokféleség szintjét. Az élővilág legjeiről szólva többek között megtudtuk, hogy a méhkolibri tojása „Tic tac” cukorka méretű, hogy az albatrosz szárnyfesztávja 3,6 méter széles, hogy a lundák halakra vadászva 7 percig tartják vissza a lélegzetüket a víz alatt. Színes előadása végén az ökoszisztéma-szolgáltatásokat (pl. beporzás, tetemek lebontása) és az azokat végző rovarok fontosságát hangsúlyozta a kutató.

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója, a 2018-as Élő Bolygó Jelentést mutatta be. „Milyen lehet a Föld egy kívülálló szemével?” – tette fel a kérdést. A válasz az élővilág sokszínűsége volt: körülbelül 8-7 millió faj lehet bolygónkon. A természet azért fontos, mert rengeteg szolgáltatást nyújt mindennapi életünkhöz: étel, ital, alapanyag, élmény, élőhely, tűzifa, szén-dioxid megkötés, ruha, mikroklíma stabilizálás. Ha nem hagyunk teret a természetnek és mindent elveszünk tőle, akkor nem fogja tudni nyújtani mindazt, amit eddig evidensnek vettünk – figyelmeztetett Sipos Katalin. Azt is elmondta, hogy az Élő Bolygó Index a 1970 és 2014 közötti időszakra 60%-os csökkenést mutat, amely folyamatnak gátat kell szabni.

 

ko01.jpg

 Kapcsolatfelvétel