Comenius program - Orbis Pictus

A Comenius- program keretében Orbis Pictus-Keep It Balanced elnevezéssel egy kétéves projekt indult el iskolánkban az idei tanévben (2013-2015).

Összesen 12 ország vesz részt a programban, ezek a következők: Anglia, Portugália, Olaszország, Törökország, Ciprus, Görögország, Bulgária, Szlovénia, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, és Magyarország.

03.jpg

A projekt célja, hogy levelező barátságok alakuljanak ki az európai uniós diákok között. Így mélyebben megismerhetik egymás országainak természeti adottságait, hagyományait,  szokásait, kultúráját és nyelvét. A program keretében tanárok és diákok egyaránt lehetőséget kapnak egy-egy országba történő kiutazásra, a partnerország iskolájában óralátogatásokra ill. órák megtartására.

A 2013-2014. tanév első félévében Csehországból fogadtunk tanárokat, diákokat, majd a mi diákjaink utaztak Kolinba Anna néni vezetésével.

 

1091251.JPG

A második félév februárjában Portugáliába utazott négy tanulónk két tanárunk kíséretében.

16541256798191220765362063629513n.jpg

 

Ezt követően február 23-án négyen (Jakab Mária, Polyik Judit, Őrhegyi Enikő, Gábor Zsuzsa) Olaszországba utaztunk.

Az úti célunk Santa Margherita Ligure volt. A festői szépségű városka Genova tartományban a Riviera di Laventén, a Rapallói-öböl Ny-i partján fekszik.

12.jpg

Ott tartózkodásunk alatt, a Scuola Media Statale Vittorio G.Rosi általános iskolát látogattunk meg. Az iskola alsó és felső tagozata két külön épületben, egymástól távol van elhelyezve. Egy osztályban átlagosan 16-18 gyerek tanul.

01.jpg

Az alsó tagozaton a gyerekek órai munkáját két pedagógus irányítja. Az ő munkájukat pedagógus asszisztensek segítik. A tanórák időtartama másfél- két óra, húszperces szünetekkel. A kisdiákok az alaptantárgyakon (olvasás, írás, számolás, készségtárgyak) kívül már az első osztálytól ismerkednek az első idegen nyelv (angol) rejtelmeivel.

A gyerekek nagyon vártak minket, boldogan fogadtak, és aktívan együttműködtek azokon az órákon, amiket mi tartottunk. Sikerült néhány magyar szót, egyszerűbb kifejezést, mondókát,  és dalt elsajátítaniuk.

08.jpg

 

A felső tagozatos diákoknak diavetítéssel egybekötött beszámolót tartottunk Magyarországról és az iskolánkról. Számunkra is nagy élmény volt kipróbálni magunkat egy idegen környezetben. Összebarátkoztunk az olasz kollégákkal, az iskola igazgatójával, és megosztottunk egymással tapasztalatainkat.

A szakmai tapasztalatcsere két olasz kolléganő magyarországi látogatásával teljesedett ki.

 

 

dsc02655.JPG

 Kapcsolatfelvétel