Tanár továbbképzés külföldön

Iskolánk 2014. májusában sikeresen pályázott az EU „Erasmus+” programjában való részvételre, így két nyelvtanárunk, Vatai Anna (angol nyelv) és Hargitai Angéla (német nyelv) egy 1 éves projektben vesz részt.

Aki esetleg lemaradt szeptemberben az Európai Nyelvek Napja alkalmából iskolánkban megrendezett programunkról, ahol a tanárnők diavetítéses úti beszámolót tartottak, most itt olvashat Angéla néni németországi útjáról.

regensb.JPG

 

Regensburg, 2014. augusztus

Az idei tanévkezdés rendkívül rendhagyó módon kezdődött számomra, hiszen kis túlzással egyenesen Bajorországból érkeztem a szeptemberi tanévnyitóra. Az Erasmus+ tanári mobilitási programjának egyik ösztöndíjasaként ugyanis augusztus utolsó két hetét Regensburgban tölthettem, ahol a „Horizonte” nemzetközi nyelviskola diákjaként részt vettem egy módszertani és nyelvi kurzuson, melyet kifejezetten a német nyelvet tanító európai tanárok részére szerveznek. Rövid időre újra diák és kollégista lettem J Meg kell mondani, igazán nagyon élveztem.

(A nyelviskoláról bővebben itt: http://www.horizonte.com/de-deutschkurse)

regensburg0820062.jpg

A Duna (Donau) a Steinerne Brücke - vel és a Dom Sankt Peter tornyaival

 

A sok tanulás mellett maradt idő a gyönyörű, UNESCO Világörökség részeként nyilvántartott Regensburg megismerésére, és néhány környékbeli kirándulásra is.

rgb2.JPGrgb3.JPG

Római kori emlék i.sz. 179-ből: a Porta Praetoria

rgb4.JPGrgb5.JPG

A regensburgi dóm gyönyörűen kifaragott kapubejárata  ...és egy részlet a belső udvarról

Magyar, szlovén és olasz némettanár kolléganőimmel és a nyelviskolában tanuló diáktársainkkal dunai hajókirándulásra mentünk, célpontunk a Walhalla volt. Az athéni Parthenon mintájára épített dicsőség templomában német származású hírességek (királyok, gondolkodók, írók, zeneszerzők stb.) mellszobrai, emléktáblái találhatók.

rgb6.JPGrgb7.JPG

Walhalla bei Donaustauf  – látkép a Dunáról        ….és a csarnok belseje

Kirándulást tettünk Nürnberg belvárosában, ahol a császári vár mellett híres templomokat és Albrecht Dürer szülőházát is megtekintettük.

rgb.JPG

Császári vár, Nürnberg

rgb11.JPGrgb9.JPG

Schöner Brunnen- a kívánságteljesítő kút, Nürnberg    Dürer minden mennyiségben ;-)

 

A német történelemmel, kultúrával való ismerkedés mellett nem kerülhettünk ki bizonyos témákat: természetesen hagyományos bajor ételekkel is megismerkedtünk, és nem maradhatott ki egy sörfőzdei látogatás sem, ahol sördiplomát is szereztem. A két hetes út remek zárása volt a híres Dult, egy a müncheninél kisebb, de korántsem unalmasabb sörfesztivál, ahol a részt vevő  ünneplő közönség előszeretettel öltötte magára a világhírű bajor népviseletet, a bőrnadrágot és a dirndlt. Remek alkalom volt nemzetközi csoportunknak a búcsúeste megünneplésére, hiszen a kurzus után mindenkit várt otthon a megszokott élete és a hazája: Spanyolország, Olaszország, Csehország, Oroszország, Szlovénia, Japán, Svájc, Magyarország… és még sorolhatnám.

rgb12.JPGrgb13.JPG

Brauerei Kneitinger / Bierdiplom              Regensburger Dult

!!!*** JÁTÉK ***!!!
Egyik legérdekesebb tanóránkon a német márkákról tanultunk. *Tudjátok például, hány foga van az eredeti Leibniz-féle vajas keksznek? *Miért négyzet alakú a Ritter Sport? *Hogy hívják Wolfgang Amadeus Mozart, Marlene Dietrich és Bill Clinton kedvelt illatát? (Kis segítség: egy négyjegyű szám a megfejtés) *Mi az Adidas „ellen”márkája? *Milyen állatot mintáz Margarete Steiff világhírű játéka?

(A válaszokkal jelentkezzetek nálam. Öt jó válasz esetén az első helyes megfejtő német márkaterméket kap jutalmul  ;-) )
!!!*** JÁTÉK ***!!!

rgb14.JPGrgb15.JPG

Tantermi fotók

Kedves Diákjaim! Hogy mi mindent tanultam még ebben a felejthetetlen két hétben, arról itt nem készítek unalmas felsorolást. Nem tudtok róla, de már sok mindent kipróbáltunk; az idei tanév során a német órákon már találkoztatok Regensburgból hozott új játékokkal, feladatokkal, és örömmel láttam, hogy lelkesen tanultatok általuk. Szerencsére még van bőven belőlük  ;-) Also, bis bald!
Hargitai Angéla (Angéla néni)Kapcsolatfelvétel